Een paar maanden geleden kwam ik een oud autowiel tegen in de sloot waar ik langs fietste op een van mijn tochten. Hij zag er uit alsof hij er al een hele tijd lag. Na wat navraag bij iemand in het weiland ernaast, begreep ik dat hij er al meer dan 3 weken lag. Dat klinkt alsof niemand hem echt mist, dus heb ik ‘m meegenomen en omgevormd tot poef! In deze blog wil ik jullie meenemen in het proces van het maken van een poef uit een oude autoband!

Het eindresultaat

Helaas heb ik geen foto gemaakt van hoe hij vooraf was, dus die zul je zelf even moeten bedenken. Autoband, zwarte velg, helemaal onder de modder, bladeren en veren. Na een grondige poetsbeurt in de achtertuin heb ik ‘m meegenomen naar het autobedrijf aan het einde van de straat. Daar was een aardige monteur bereid de band van de velg af te halen en de velg voor me af te voeren. Heel fijn!

Het binnenwerk

Allereerst moest het gat in de bovenkant gedicht worden, zodat je er op zou kunnen zitten in plaats van er in. Hiervoor heb ik (met de figuurzaag, omdat ik geen andere zaag had die rond kon zagen. Tip: daar is beter gereedschap voor) een ronde plank gezaagd. Die heb ik met een stel lange schroeven vastgezet op de band

De binnenkant
De dichte bovenkant

Dat ging aardig makkelijk! Nou is een houten plank niet echt heel comfortabel om op te zitten. Om het zitcomfort toch iets groter te maken, heb ik de hele boven- en zijkant bekleed met een dikke laag fiberfill. Dit spul leveren ze in verschillende diktes, ik geloof dat de variant die ik heb gebruikt zo’n 5 cm dik is als je ‘m niet indrukt.

Ingepakte autoband

Aan de zijkanten heb ik 1 laag gebruikt, aan de bovenkant 2 lagen. Op die manier krijg je echt geen houten kont als je een tijdje op deze poef zit.

Het zichtwerk

De volgende stap was een hoes voor rond deze laag fiberfill. Eerst dacht ik aan van dat dikke touw, maar dat bleek een enorm dure poef te gaan maken. Ik had berekend, dat er dan ongeveer 120 euro aan touw rond die band moest om de boven- en zijkanten te bedekken. Dat leek me geen goed plan! Veel goedkoper, en net zo leuk, was een hoes van oude spijkerstof! Ik had zelf nog 2 spijkerbroeken liggen, en 1 van mijn buren had er ook nog wel een voor me over (dankjewel Nathan!)

Spijkerbroeken slopen – leuk werkje!

Na een hele middag naadjes te hebben gepeuterd, had ik een paar lappen spijkerstof. Die hadden geen logische vorm, aangezien er stukken misten of beschadigd waren en daardoor niet bruikbaar waren. Stukje bij beetje heb ik ze geknipt, aan elkaar gezet, gepast op de band, weer uit elkaar gehaald, in elkaar gezet, en zo voorts. Na een hele puzzel, had ik uiteindelijk een brede reep voor langs de zijkant…

De pasvorm voor de zijkant

…en een lap voor bovenop. Die twee pasten nog niet netjes op elkaar, en het was een hele puzzel om te bedenken hoe ik het aan elkaar moest spelden om uiteindelijk de goeie kant naar buiten te kunnen krijgen en geen naden aan de buitenkant over te houden.

Hoe zet je dat in elkaar? Passen, meten, spelden, nogmaals proberen… Totdat het lukte!

Uiteindelijk kan ik (met de nodige trots) zeggen dat het gelukt is! Tip voor een volgende keer: Begin aan een zijkant en werk naar de andere zijkant in plaats van een lus en een bovenkant. Dat werkt waarschijnlijk handiger.

De onderkant

Aangezien een autoband niet heel hoog is als hij op de grond ligt, leek het me leuk om er pootjes onder te zetten. Niet al te hoog, maar wel zo veel hoger dat je niet het gevoel hebt op de grond te zitten.

Bolpootjes voor onder de poef

Deze pootjes leken me prima. Via marktplaats kon ik ze van iemand overnemen, al duurde de levering dan wel een week of 4. Maar goed, geduld maakt het alleen maar leuker!

Om de pootjes vast te zetten, had ik nog een ronde plank nodig. Mijn figuurzaag-avontuur van de vorige plank was toch niet zo goed bevallen, dus heb ik mijn vader even lief aangekeken en hij hielp me met het maken van een ronde plank voor de onderkant. Super!

Na heel veel meetwerk, nadenken en modderen, heb ik de pootjes uiteindelijk op hun plek gekregen op die plank. Vervolgens heb ik de poef, met hoes en al, op z’n kop neergelegd. De plank heb ik in de hoes laten zakken, tot hij op de band lag. Daar heb ik de plank, samen met de poten, vastgeschroefd zoals de plank op de bovenkant. Daarna heb ik de hoes met nietjes vastgezet rond de plank.

De onderkant met plank, poten, schroeven en nietjes

Mijn eerste meubelstuk is af!

Dat alles bij elkaar heeft me (mede door de wachttijd en de nadenk-tijd) bijna 2 maanden gekost, maar nu is de poef, gemaakt van een oude autoband, klaar! Wat vinden jullie van het eindresultaat?

Oh ja! Aangezien mijn huis wat klein is, is de poef te koop! Reageer even onder dit bericht, of via Facebook als je interesse hebt! Komt er binnen 2 weken geen reactie, dan gaat hij richting Marktplaats.


Maaike Brouwer

Programmeur en creatieveling. Loopt in zeven sloten tegelijk en leert zo kikkers determineren.

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.