Deze week is mijn eerste week vakantie van dit jaar. Ik was er zó aan toe! Na eerst een paar dagen flink uitgeslapen te hebben, is het ondertussen ook weer wel tijd om wat huishouden te doen, lange stukken te fietsen en (hoe kan het ook anders) creatief bezig te zijn. Het weer is wel wat onstuimig voor alle buiten-activiteiten die ik bedacht had voor deze week. Mijn lijstje stond nogal vol met tuin-onderhoud… Moestuinbakken opnieuw beitsen, een deel van de bakken opnieuw vullen voor de winter, m’n salontafel opnieuw whitewashen (dat moet ook buiten, die verflucht wil ik echt niet in mijn woon-slaap-keuken 😛 )… Het lijstje gaat nog wel even door. Maar goed, als het regent, dan moet je wat anders.

Aangezien ik gistermiddag afgesproken had bij een vriendin te gaan eten, dacht ik, ik maak ff een kleinigheidje. Met lege handen aankomen kan best, maar dit is leuker! Mijn idee was redelijk straight-forward: haal een leuke glazen pot bij de kringloop, maak met een sjabloon en wat EtchAll een leuke tekst op de pot, vul hem met wat leuke herfst-dingetjes, klaar!

De uitwerking duurde iets langer. De kringloop was pas rond 11 uur open mijn idee ontstond rond half 10) en alleen voor een glazen pot naar de kringloop blijkt erg moeilijk te zijn. Ze hebben er altijd zó veel leuks!

Daarna de inhoud. Een plantje? Pompoenen? Veel te veel keuzes! Uiteindelijk werden het pompoentjes. En dan de tekst! In het Nederlands? In het Engels? Welke tekst? En welk lettertype? Pff, mogelijkheden te over!

De sjabloon die ik gesneden heb, zag er als volgt uit:

Samen met een plukje mos van de bloemist, een paar pompoentjes van de pompoenen boerderij 2 straten verderop, een klodder EtchAll, een poosje geduld, een dotje hot glue en een leuk touwtje dat nog ergens in de kast slingerde, werd het eindresultaat een leuke herfst-pot.

De tekst is op de pot belandt met behulp van EtchAll. Dit is herbruikbare ets-crème. De crème zorgt voor een chemische reactie met het glas, die er voor zorgt dat het glas op de plek waar je het gesmeerd hebt, mat wordt in 15 minuten. Daarna haal je het spul er weer af en stop je het terug in het potje, waarna je het kunt hergebruiken. Heel tof!

Het is wel een beetje al doende leert men, EtchAll blijkt niet alleen glas te etsen, maar ook roestvrij staal. Het lepeltje waarmee ik de creme op het glas heb gesmeerd, heeft nu ook een wat andere textuur. Oeps! Goeie leer voor een volgende keer: plastic lepeltje/spateltje/oid aanschaffen, zodat niet al mijn lepeltjes uiteindelijk gekke vegen krijgen.

Wat ook belangrijk blijkt te zijn, is hoe je sjabloon op je ondergrond zit. Na dit cadeau’tje, heb ik voor mijzelf het kunstje nogmaals herhaald, maar toen had ik te veel haast. Daardoor zat de sjabloon op sommige plekken niet helemaal netjes vast, wat er voor zorgde dat de creme onder het sjabloon kon kruipen, en de letters wat gekke hoekjes en randjes kregen.

Al met al was gister een lekker creatieve dag. Heerlijk, van die vakantiedagen waarop niks moet en alles mag! Ik ga snel weer verder genieten!

~~Maaike~~


Maaike Brouwer

Programmeur en creatieveling. Loopt in zeven sloten tegelijk en leert zo kikkers determineren.

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.