Een project uit de oude doos – lang voor ik deze blog had, ging een van mijn gitaren kapot. Hij was echt niet meer te gebruiken als gitaar, maar weggooien vond ik geen optie. Daarvoor zaten er te veel herinneringen aan! Daarom wilde ik deze oude gitaar hergebruiken. Dat is gelukt, hij is nu veranderd in een leuk kastje/display van kleine dingetjes!

Omgebouwde gitaar naar kastje

Om dit voor elkaar te krijgen, heb ik het bovenblad van de gitaar verwijderd. Dit zit gelijmd. Dus met een stanleymes, een bijtel en wat doorzettingsvermogen kwam dat wel los langs de randen. Het bovenste stuk van de hals (het deel waar je je vingers zet) zit op het bovenblad gelijmd. Daar heb ik voorzichtig omheen gezaagd zodat ik niet al die lijm hoefde los te maken. Dat lukte namelijk iets minder. Midden onder (waar nu in de foto een Lego mannetje staat) zat de voorkant ook erg vast, op het hele blok. Daar heb ik met een föhn de lijm zacht gemaakt en op die manier het voorblad verwijderd.

Dat voorblad is eigenlijk maar een heel dun laagje hout, dus het scheurde en brak aan alle kanten toen ik bezig was. Dat was niet heel praktisch, want daardoor bleven en veel reststukjes over aan het randje waar het vast had gezeten. Daarom moest ik, toen het blad er af was, nog heel wat moeite doen om een nette rechte rand te krijgen.

Daarna moest de binnenkant van de gitaar geschuurd en geschilderd met krijtbordverf van action. Daarna heb ik (met een beetje hulp van m’n vader) de boordjes gemaakt, de steunen voor die boordjes vastgeplakt, die onderdelen ook geschilderd en de boordjes in het kastje geschoven. De boordjes liggen dus nog los, waardoor ik ze er uit kan halen om af en toe goed te kunnen poetsen.

Doordat ik de rest van de gitaar intact heb gehouden, is een leuke mix van echte gitaar en DIY-project ontstaan. De gitaar hangt nu aan de muur, aan dezelfde beugel waar hij eerst hing toen ik er nog op speelde. Mijn nieuwe gitaar hangt er naast, aan een andere beugel. Wat er in de gitaar staat, wisselt regelmatig, afhankelijk van het seizoen en de kleine prutseltjes die ik weer eens maak. Oude gitaar hergebruiken: geslaagd!


Maaike Brouwer

Programmeur en creatieveling. Loopt in zeven sloten tegelijk en leert zo kikkers determineren.

1 reactie

Babygym (De stilte is over!) - The Crafty Coder · oktober 16, 2021 op 7:47 am

[…] 2 maanden geleden alweer dat ik hier iets schreef! Soms vliegt de tijd zomaar door, en vergeet ik even om met jullie […]

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.