Oeps, 2 maanden geleden alweer dat ik hier iets schreef! Soms vliegt de tijd zomaar door, en vergeet ik even om met jullie te delen wat ik allemaal doe. Want stilzitten, dat doe ik in ieder geval nog steeds niet! De komende weken komt er dus een inhaalslag van alle leuke dingen die ik heb gemaakt de laatste maanden. Vandaag deel 1: een babygym!

In de zomervakantie was ik met wat vrienden (die waar ook de omslagdoek en taggy toys naartoe waren gegaan) op vakantie. Het gesprek raakte op den duur op babyspeelgoed en specifiek van die dingen die je in de box over een kindje heen kan zetten waar dan allerlei activiteiten aan hangen. Die dingen blijken best duur te zijn, en vaak niet precies zo handig als ze lijken. Mijn vrienden hadden er al meerdere gezien waarvan de activiteiten bijvoorbeeld zo hoog hingen, dat het kindje er niet bij kon. Dat moest beter en goedkoper kunnen, dacht ik. En dat bleek ook zo te zijn!

Bij een Amerikaanse bouwmarkt kwam ik een gave bouwtekening tegen voor een babygym die in te klappen is. Daar ben ik mee begonnen. Als eerste ben ik bij de bouwmarkt om materialen gegaan. Met wat pas en meetwerk had ik voldoende aan 1 lat van 2.20 m en een rondhoutje van 70 cm voor de constructie.

Pootjes zagen

De lat heb ik in 4 stukken gezaagd. Elk stuk kreeg aan de ene kant een hoek van 27 graden, en aan de andere kant 2 afgekante hoekjes. Vervolgens heb ik ze geschuurd, en in alle afgeronde kanten op dezelfde hoogte een gat geboord dat precies dezelfde diameter had als het rondhoutje. Daarbij kwam ik er wel achter waarom je iets onder je werk moet leggen als je aan het boren bent. Er zit nu een groot gat in mijn bureaublad. Gelukkig was het nog een tijdelijke plank in plaats van een goed bureaublad!

Oeps, een gat in mijn bureaublad!

Na het boren en nogmaals schuren, was het tijd om de stokken te schilderen. Hiervoor heb ik eerst grondverf gebruikt, en vervolgens spuitverf van Action. Die spuitverf moet je overigens NIET binnen gebruiken! Ik heb buiten met behulp van een oude verhuisdoos even een spuitstationnetje gemaakt. Hierop heb ik elk uur even de stokjes gedraaid en de volgende kant gespoten.

Spuitstation van een oude verhuisdoos

Uiteindelijk vond ik alleen wit maar een beetje saai, dus heb ik de bovenste helft van de stokken nog afgeplakt en de onderste helft zilver gespoten. Op een zelfde manier heb ik nog wat kralen gespoten. Die heb ik opgehangen met behulp van een stel satéprikkers.

Kralen spuiten

Toen alles gespoten en weer droog was, was het tijd om de boel in elkaar te zetten. Aan elke kant van het rondhoutje heb ik 2 poten gezet. De buitenste poot zit steeds vast met een spijkertje, de binnenste poot kan los draaien, zodat hij ingeklapt en opgeborgen kan worden. Om te zorgen dat de poten niet telkens uit elkaar schuiven, heb ik (nog niet te zien op de foto) ze aan elkaar verbonden met een touwtje dat precies de juiste lengte heeft om de gym stabiel neer te zetten. Voor ik de poten vastzette, heb ik ook 5 bijtringen rond het rondhoutje gedaan.

De constructie voor het eerst in elkaar

Samen met de papa en mama heb ik uiteindelijk de kralenkettingen gemaakt waar het kindje mee kan spelen. Deze hingen zo op precies de goede hoogte voor hun situatie.

Complete babygym

Onderaan elke ketting kwam een bijtring in een leuke vorm. Een leuk knuffeltje met een rammeltje maakte het geheel af. Heel leuk om te zien was dat het kindje direct heerlijk zoet aan het spelen ging toen we de babygym over de wipstoel heen zetten. Direct beloning op mijn werk!


Maaike Brouwer

Programmeur en creatieveling. Loopt in zeven sloten tegelijk en leert zo kikkers determineren.

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.