Allereerst: respect voor alle ouders met kinderen die nu door de corona crisis thuis zitten! Om mij heen hoor ik allerlei verhalen van ouders die enorm hun best doen om alle ballen hoog te houden; hun eigen werk, school van de kinderen, de vrije tijd van de kinderen.. Al die tijd moet ineens thuis ingevuld worden en ook nog allemaal tegelijk! De kids bezig houden in coronatijd is topsport, wat mij betreft!

Zelf heb ik de “mazzel” (tussen aanhalingstekens, ik loop weer tegen andere dingen aan) dat ik geen partner en/of kinderen heb, waardoor ik me nu alleen zorgen hoef te maken over het vullen van mijn eigen tijd. Afgelopen weken heb ik mijn best gedaan mijn tijd in te zetten om het leven van één ander gezin net wat leuker te maken: Het gezin van een collega van mij. Hij zit, samen met zijn vrouw en twee zoontjes van 3 en 5 hele dagen thuis. Best pittig! Daarom heb ik wat dingen gemaakt die de kinderen even wat te doen geven. Rust voor de kids is rust voor de ouders, leek mij! De komende dagen wat blogs over de activiteiten die ik voor hen gemaakt heb.

Deel 1: vissenpuzzel

Een puzzel, dat leek me een activiteit die een kind van 5 rustig in zijn eentje kan uitvoeren. En dus ging ik, vol goede moed, aan de slag om er een te ontwerpen. Uiteindelijk kwam ik op het volgende ontwerp:

De blauwe rand zorgt dat de stukjes bij elkaar blijven, de rode onderdelen vormen de puzzelstukjes. Door de blauwe buitenrand 2x uit te zagen, ontstaat ook een bodemplaat. Door dit geheel 2x uit te printen op stickerpapier, kon ik het makkelijk overnemen op het hout. Als hout heb ik een plaat multiplex van 3,6 mm gebruikt, die ik te lijf ben gegaan met een figuurzaag.

De bodemplaat en (in het voorbeeld blauw gearceerde) rand

Aangezien ik geen schuur of garage met werkplek heb, ben ik zonder al te veel na te denken hieraan begonnen aan mijn eetkamertafel. Leuk bedacht, maar dat geeft een ZOOI! Na het zagen heb ik ondertussen al 3x gestofzuigd, maar nog steeds glijd ik af en toe bijna uit omdat de vloer glad is van het zaagsel en stof. Uche!

Op het voorbeeld leek de puzzel zo simpel; Ieder stukje heeft een andere vorm, moet goed komen, toch? Nou, dat bleek wat minder simpel dan gepland. De eerste keer na het zagen ben ik zeker 3 kwartier bezig geweest om de puzzel te leggen. Om dat te voorkomen naar de toekomst, heb ik de stukjes maar even genummerd op de achterkant. 52 stukjes puzzels kunnen toch best ingewikkeld zijn, blijkt 😀

Na het zagen en nummeren, was het tijd om de stukjes een kleur te geven. Aangezien alle winkels dicht zijn en ik geen verf in huis had, moest ik wat inventief zijn. Uiteindelijk ontdekte ik dat ik nog alcohol inkt had liggen, die ook nog goed bleek te houden op hout. Top! De volgende dag ontdekte ik wel dat die enorm afgaf. Dat was wat minder…

Gelukkig was de Praxis wel open voor afhaalbestellingen en kon ik een potje vernis afhalen. Nog 1x alles schilderen, en de puzzel was af!

Totale tijdsbesteding was ongeveer 3 a 4 uur. De totale puzzeltijd gaat waarschijnlijk heel wat hoger liggen! Mocht je zelf ook hiermee aan de slag willen: het ontwerp is te downloaden als PNG en SVG!


Maaike Brouwer

Programmeur en creatieveling. Loopt in zeven sloten tegelijk en leert zo kikkers determineren.

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.