De laatste tijd lijkt mijn omgeving er ineens van overtuigd dat ik alles kan. Maar eigenlijk kan ik maar 3 dingen. En die 3 dingen, die kun jij ook! Dat klinkt misschien heel raar, als je naar de laatste blogposts kijkt. En denk nou niet: dat kan ik niet. Die zin moet je direct vergeten!

Het is namelijk zo, dat al die dingen waarover ik hier schreef, uiteindelijk niet is waar ik voor geleerd heb. Ik heb nooit een opleiding naaien, haken, houtbewerken, digitaal tekenen of wat voor ander creatief iets waarover ik hier geblogd heb, gedaan. De meeste van die dingen, deed ik ook voor de eerste keer. En om ze te doen, hoefde ik maar 3 dingen te kunnen:

  • Afkijken bij anderen (Youtube kan alles)
  • Proberen en falen
  • Dwars doorzetten

Volgens mij zijn dat dingen die bijna iedereen kan. Het verschil zit ‘m alleen (wat mij betreft) in hoe vaak je het herhaalt.

Deze week heb ik een vestje gehaakt voor het zoontje van een vriendin:

Een vestje dat ik helemaal niet kon haken
Het vestje

Is het perfect? Lang niet! Kende ik van tevoren alle steken? Nope! Heb ik het patroon zelf verzonnen? Nog een nee! Kon ik haken? Ja, door de bovenstaande dingen vaak genoeg te herhalen. Dat kostte tijd. Zeker wel! Het heeft me ruim een jaar gekost om op dit niveau van haken te komen. En dan heb ik het zo ongeveer elke week minimaal een poosje gedaan. Maar uiteindelijk levert het iets op, een ontspannen hobby, een leuk vestje en een blije vriendin. (als je het vestje leuk vind: het patroon staat op youtube)

Hetzelfde geldt voor de poef uit een eerdere post. Had ik eerder al eens een autoband gebruikt? Of een hoes van spijkerstof gemaakt? Een ronde plank gezaagd? Nee, nee, nee, geen van allen. Maar simpelweg door online blogs te lezen, wat te putten uit eerder opgedane ervaring, heel vaak de mist in te gaan en stug door te zetten. Die poef heeft me wat hoofdbrekens gekost, kan ik je vertellen! En mijn keuzes waren ook lang niet altijd de beste. MDF zagen met een figuurzaag in huis: geen goede optie! MDF geeft enorm veel, heel fijn stof. Ik heb wéken lopen hoesten nadien. M’n plank was ook veel te dik voor een figuurzaag, dus was de plank aan de zijkanten scheef en brak m’n zaagje steeds. Maar, al doende leert men! Voor een volgende keer weet ik dat ik een decoupeerzaag moet gebruiken en het buiten moet doen!

Alstjeblieft, als je mijn blogs leest, denk dan niet: dit kan ik niet. Als iets er leuk uit ziet, probeer het ook! Vraag me desnoods om advies, of uitleg, of hulp. Daarvoor sta ik open. ‘Dat kan ik niet, bestaat niet’ zei mijn moeder vroeger altijd. En daarin heeft ze gelijk. Als je één woordje toevoegt, bestaat het weer wel: ‘Dat kan ik NOG niet’. En dan kan ik je maar één tip geven: ga het afkijken, maak fouten en zet dwars door!

~Maaike~

Categorieën: Creatief

Maaike Brouwer

Programmeur en creatieveling. Loopt in zeven sloten tegelijk en leert zo kikkers determineren.

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.