Soms heb ik van die ideeën, die mijn hoofd ergens binnen fladderen en er niet meer uit willen. Sommige van die ideeën zijn best goed, maar van sommige weet ik dat het uitvoeren ervan niet echt binnen mijn ‘skills’ ligt. Het idee van deze blog, was er een uit de laatste categorie. Maar goed, aangezien het idee me niet los liet, heb ik het toch maar uitgevoerd. Het eindresultaat is toch wel leuk: twee olifanten op canvas, gemaakt met spuitverf.

Het eindresultaat

Helaas ben ik vergeten tussendoor foto’s te maken, dus jullie zullen het moeten doen met foto’s van het eindresultaat.

Al meer dan een maand geleden, toen ik mijn Cricut net had, kwam dit idee in me op. Ik kwam op YouTube allerlei leuke filmpjes tegen waarbij mensen heel simpel een sjabloon maken met de Cricut, deze op een canvas leggen, even met de spuitverf er overheen gaan en TADA! Er komt iets heel moois uit! Helaas blijkt de praktijk, als je nog nooit met spuitverf hebt gewerkt, iets anders.

Een paar weken geleden, heb ik uiteindelijk bij Action een pakje canvasjes (30×30) en 3 flessen spuitverf (zwart, goud en zilver) meegenomen. Aangezien ik al het vermoeden had, dat dit niet in een keer goed zou gaan, heb ik ook maar een pakje kwasten in m’n mandje gedumpt.

Het materiaal

Op een bewolkte middag besloot ik dat het tijd was om de eerste twee canvasjes te prepareren. Eerst moesten ze helemaal zwart worden, om daarna de andere kleuren er bovenop te kunnen aanbrengen. Aangezien ik binnen niet met spuitverf aan de gang wilde, heb ik een oud douchegordijn op het gras gelegd als onderlegger, en ben ik gaan spuiten. Dit lukte allemaal redelijk, tot het begon te regenen. Maar, niet getreurd, de zwarte laag zat erop en kon binnen drogen. Het douchegordijn ging aan de waslijn om te drogen. Op naar deel 2!

Het douchegordijn na spuitactie 1. De bruine vlekken zijn van eerdere beits-acties.

Gisterochtend was het eindelijk weer eens droog tijdens mijn vrije tijd. Tijd om die olifanten aan te brengen! Ik had ondertussen de olifant en een rondje op de juiste grootte uit papier laten snijden door de Cricut, zodat die als mallen konden dienen.

De olifant en het rondje die dienen als mallen

Het idee was, om de olifant als onderste op het canvas te leggen, daar bovenop het rondje en dan het zilveren gedeelte te spuiten. Vervolgens, als dat droog was, het rondje er af te halen en de rest van het papier, waar het rondje uit was, te gebruiken om het goud te spuiten. Tot zover ging het goed.

En toen kwamen we bij de uitvoering. Die ging iets minder. Toen ik, na het spuiten, het rondje van het canvas afhaalde, bleek dat papier niet de beste bescherming biedt tegen spuitverf. Het was, tijdens het spuiten, deels opgewaaid en op andere plekken was de verf door het papier heen gedrongen. Daardoor zat het gedeelte dat NIET geraakt moest worden ook grotendeels onder een zilveren waas. Tegen beter weten in, heb ik toch het goud op dezelfde manier gedaan met de papieren mal. Die had ik wel deels beplakt met tape zodat hij wat minder snel zou scheuren, maar helaas, de verf kwam er toch onderdoor.

Het resultaat van spuitactie 2

Uiteindelijk heb ik besloten ALLES nog een keer te schilderen met de hand. Dat gaf een beter eindresultaat. Uiteindelijk ben ik wel blij met het resultaat, maar vraag ik me nog steeds af HOE die youtubers dat wel zo perfect krijgen. Nog maar eens oefenen, denk ik 🙂

Canvas 1
Canvas 2

Oh ja, nog een tip, mocht je het zelf ooit willen proberen: Spuitverf is niet echt geschikt om met een kwast te gebruiken. Vooral de gouden variant, is een heel raar goedje dat eerst heel raar schift, dan 1 minuut te gebruiken is en daarna direct droog is. Niet echt handig om mee te werken.

Daarnaast, moet je het niet in bakjes spuiten die je later nog ergens anders voor wilt gebruiken. Ik heb nu 3 schaaltjes die ik maar niet meer voor mijn toetje ga gebruiken…

Niet meer geschikt voor toetjes

Mocht je denken: die canvasjes zijn leuk! Daar wil ik er wel een van in mijn eigen kamer hangen! Neem dan even contact met me op, misschien heb ik ze nog wel!


Maaike Brouwer

Programmeur en creatieveling. Loopt in zeven sloten tegelijk en leert zo kikkers determineren.

1 reactie

Mart · oktober 25, 2020 op 7:35 am

Je oude douchegordijn wordt zodoende zelf een kunstwerk!

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.