Het is al weer een poosje geleden, ik was helemaal vergeten om deze leuke creatie te plaatsen. Maar daar komt hij toch: de gezamenlijke hal van het huis waar ik woon was toe aan een nieuwe deurmat. En dan niet zo’n saaie die je bij elke bouwmarkt kunt halen, maar een passende voor ons huis!

Nou bleek dat onze deurmat een hele specifieke maat heeft, die bijna nergens verkrijgbaar is. Uiteindelijk ben ik geslaagd bij de gamma om een deurmat op maat te halen. Nou ja, ik moest hem thuis nog een eind bijsnijden, maar uiteindelijk was hij op maat!

Bijgesneden deurmat

Nu was het een deurmat op maat, maar nog wel een saaie. Gelukkig heb ik daar de oplossing ook voor gevonden: acrylverf en een sjabloon!

De sjabloon, nog op de snijmat

Deze sjabloon heb ik gesneden uit plakvinyl. Het is een negatieve sjabloon, dus ik heb de letters en de streep weggehaald en alles daarrond laten zitten. Daarna heb ik de sjabloon overgebracht op de deurmat.

De sjabloon op de mat

Het bleek nog best een uitdaging te zijn om deze recht en gecentreerd op de mat te krijgen. Door de streep in het midden, vervormde de hele sjabloon erg makkelijk. Hier zie je de eerste poging, uiteindelijk heb ik uitgemeten waar de hoeken moesten komen en deze een voor een met een punaise vastgezet. Op die manier bleef hij ook tijdens het schilderen goed liggen.

Het eindresultaat

Met acrylverf (in dit geval van de action, hoewel andere acrylverf een beter effect zou geven. Bijvoorbeeld deze is een aanrader!) heb ik de letters ingevuld en daarna voorzichtig de sjabloon verwijderd. Er was een hele dikke laag verf nodig om de letters netjes te krijgen. Als je dit zelf wilt proberen: zorg dat je voldoende verf in huis hebt en een sjabloon maakt die geen vocht opneemt!

Doordat er zo veel verf nodig was, duurde het ook lang voor hij droog was: na 5 dagen waren er nog stukjes die niet helemaal vlek-vrij waren.

Ondertussen ligt de deurmat al een paar maanden in de hal, en is de tekst nog goed leesbaar. De witte letters zijn wat minder duidelijk dan de zwarte, maar het effect is nog goed zichtbaar! Dit design is erg leuk in onze hal, aangezien de mat direct tussen de deur en de trap ligt. Kom je binnen, dan lees je “Welkom!”, loop je de trap af en het huis uit, dan lees je “Tot snel!”

Take aways / tips voor een volgende keer:

  • Zorg voor voldoende verf
  • Maak een mal die niet te veel rekt/vervormd en geen vocht opneemt
  • Gebruik geen lichte kleuren (geel, wit), die vervagen sneller wanneer mensen hun voeten er op vegen.
  • Gebruik niet te veel detail in je mal. Hoe kleiner de details, hoe kleiner de kans dat ze na een paar maanden nog zichtbaar zijn.

~Maaike~


Maaike Brouwer

Programmeur en creatieveling. Loopt in zeven sloten tegelijk en leert zo kikkers determineren.

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.