Vorig jaar ben ik heel enthousiast begonnen aan het haken van een vest, via een gaaf patroon dat ik van een andere creatieveling had gekocht. Helaas bleek mijn vermogen om een patroon te volgen enigszins beperkt. Toen ik de steken nog eens telde na 3 bollen acryl op gehaakt te hebben, bleek ik zo’n 40 steken te zijn gemeerderd over de hele breedte van het voor- en achterpand. Dat werd geen kloppend vest meer, helaas. Bij poging 2 en 3 telde ik wat eerder dan pas na 3 bollen, maar telkens was ik ergens aan het meerderen waar dat niet hoorde. Poging 4 is er nooit gekomen, toen was ik het meer dan zat. Maar ja, die bollen acryl lagen te lokken en moesten toch een gehaakt vest worden! Vanuit een stukje eigen logisch nadenken ben ik toen zonder patroon begonnen aan wat ik dacht dat ook wel een vest moest worden. En dat is gelukt!

Maar hoe dan? Hoe haak je een vest zonder patroon?

Als eerste heb ik een steek uitgekozen die ik mooi vond, en die makkelijk te herhalen was. Voor mij werd dat de weefsteek, en herhaling van een stokje en een vaste. Daarna begon het haken zelf. Ik ben begonnen met het achterpand. Daarvoor heb ik de breedte van het achterpand van een lekker vallend vest gemeten. Ik heb een vierkante lap gemaakt van die breedte bij de lengte van het achterpand van dat vest. In mijn geval was dat 72 steken en 110 rijen. Daar aan vast, heb ik de voorpanden gemaakt. Hiervoor liet ik in het midden van het achterpand 8 steken vrij en maakte aan beide kanten een voorpand. Die werden dus 32 steken bij 110 rijen.

Hierna heb ik de voorpanden netjes op het achterpand gelegd. Langs de buitenkant van het achterpand heb ik de voorpanden van onder naar boven eraan vast gezet. Zo ontstond een eerste vest-vorm. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de armsgaten, daarvoor liet ik 25 steken vrij.

En dan de rest van het vest nog…

Vervolgens heb ik in de armsgaten vanaf onder rondom steken opgepakt en daar als eerste een rij vaste in gehaakt. Dat werden 50 vaste, daarin heb ik weer in heen en weer gaande toeren een lange lap gehaakt. Toen ik dacht dat de mouw lang genoeg zou zijn (dat bleek hij uiteindelijk niet te zijn, vandaar dat ik hier geen aantal rijen ga noemen), heb ik nog 3 toeren geminderd zodat ik uiteindelijk op een fijne breedte voor een boord uit kwam. In mijn geval heb ik geminderd tot 30 steken. Daarin heb ik vervolgens nog 6 toeren halve stokjes toegevoegd als leuke afwerking. Die hele lap heb ik weer dichtgenaaid door beide kanten netjes op elkaar te leggen.

Ik ben gek op een capuchon aan mijn vesten. Ik draag hem nooit, maar het is gewoon lekker als warmhouder van je nek. Daarom moest dit vest ook een capuchon krijgen. Hiervoor ben ik 30 steken vanaf het midden van de nek weer begonnen aan een grote lap. Deze van 60 steken breed, naar hetzelfde punt aan de andere kant van de nek. Deze lap heb ik van halve stokjes gemaakt, om een contrast te maken met de rest van het vest. Qua lengte heb ik hem zo lang gemaakt dat de punten gemakkelijk bij elkaar te brengen waren boven mijn hoofd. Daarna heb ik nog 3 rijen toegevoegd, waarbij ik in het midden steeds 4 steken minderde. Als laatste heb ik deze lap in het midden dubbel gevouwen, zodat die 30 steken van beide kanten op elkaar kwamen te liggen. In het midden heb ik deze dichtgenaaid. Hierdoor ontstond de capuchon. Dit is wat lastig in plaatjes te vangen, maar toch een poging.

De afwerking

Als laatste heb ik aan de onderkant van het achter- en voorpand een boord toegevoegd van 5 rijen halve stokjes. Ook langs de zijkant van het voorpand, langs de capuchon, en de zijkant van het andere voorpand, heb ik een even breed boord toegevoegd. Et voilà, toen was het een gehaakt vest!

Voor mijzelf kan ik het aanbevelen om een volgend vest op dezelfde manier aan te pakken. Nu kon ik ondertussen steeds even passen en aanpassen waar nodig om een goed passend vest te krijgen. Als jij beter bent in het volgen van een standaard patroon, kan dat natuurlijk ook gewoon. Het haken van een vest is in ieder geval een hele klus, dat is me bar tegen gevallen. Ik ben in de kerstvakantie begonnen, en 2 weken geleden was het af. In de tussentijd heb ik er toch heel wat uurtjes in zitten! Maar het resultaat is het weer wel waard, dit is een heerlijk vest geworden!

Meer interesse in gehaakte dingen? Kijk ook eens naar deze muts, of deze haaksels van de afgelopen tijd!


Maaike Brouwer

Programmeur en creatieveling. Loopt in zeven sloten tegelijk en leert zo kikkers determineren.

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.