Deze keer heb ik een projectje met jullie te delen waar ik wat langer mee bezig ben geweest: een schattig elfenhuisje van bamboe en mos. In totaal heb ik 3 dagen gedaan over het bouwen hiervan, mede omdat ik er steeds achter kwam dat ik onderdelen miste. Om het verhaal wat duidelijker te maken, heb ik wat filmpjes gemaakt. Ik ben benieuwd wat jullie daarvan vinden! Allereerst, het eindresultaat:

Het maken hiervan was een leerproces. In de filmpjes zul je misschien opmerken dat de volgorde die ik hieronder beschrijf, niet helemaal de volgorde is waarin ik het heb gedaan. De volgorde hieronder is wel de handigste, als ik het nogmaals zou doen, deed ik het zo.

Stap 1: de bamboe

Ik ben begonnen met twee bamboe stokjes. Deze stokjes hebben steeds een lang, recht stuk dat bruikbaar is en daarna een klein, hard stukje dat niet bruikbaar is. Die kleine stukjes heb ik er van tussen gezaagd. Daarna heb ik de bruikbare stukken in twee├źn gesplitst met behulp van een stanleymes en een vorkje. De binnenkant van een bamboe stok bestaat uit een soort van zachte vezels. Die zaten in de weg voor de lijm, dus die heb ik er uitgehaald.

Stap 2: de template

Als tweede stap heb ik op papier getekend hoe groot mijn huisje moest worden. Ik wist waar het uiteindelijk zou gaan staan, daar heb ik mijn maten op aangepast. Mijn huisje is 6 bij 8 centimeter geworden, met een hoogte van 6 centimeter aan de zijkant en een ‘nokhoogte’ van 10 centimeter. Daarna ben ik de stokjes voor de schuine kanten gaan zagen. Dat bleek nog best een aardig ingewikkeld stukje werk, om die allemaal precies passend te krijgen.

Stap 3: alles op maat zagen

De stokjes voor de zijkanten moesten ook nog gezaagd. Deze heb ik allemaal 6,5 centimeter gemaakt, zodat het papier in ieder geval aan geen enkele kant zichtbaar zou zijn. In het filmpje zie je mijn eerste template liggen. Hierin had ik geen rekening gehouden met het feit dat een huisje ook schuine kanten heeft. Dat was niet zo praktisch, achteraf.

Stap 4: de stokjes opplakken

Na het zagen van de stokjes, heb ik ze eens op de template gelegd. Al snel zag ik dat het witte papier aardig door scheen tussen de stokjes door. Bamboe blijkt, zoals elk natuurlijk materiaal, niet precies recht aan alle kanten. Daarom heb ik de template even een bruine kleur gegeven, zodat de gaatjes tussen de stokjes niet op zouden vallen. Daarna heb ik alle stokjes op de template geplakt en het huisje in elkaar gezet.

Terwijl ik dit aan het doen was, bedacht ik dat een huis ook deuren en ramen hoort te hebben. Oeps ­čśÇ Die heb ik er alsnog op gemaakt door wat kleine stukjes bamboe te maken en deze in het patroon van een deur en raam erop te zetten.

Toen de houtjes er allemaal op zaten, bleek een deel (vooral rond de deur en het raam en een van de zijkanten) aardig wat te lang te zijn. Die heb ik dus nog even daarna afgezaagd. Het was handiger geweest om dit voor het plakken te doen, maar zoals je kunt zien is mijn lijmpistool een beetje lek en wilde ik zo snel mogelijk alles opplakken om niet te veel lijm te verspillen. Ook bleek dat de wanden rond gingen staan. Daarom heb ik aan de binnenkant van het huisje aan alle zijden een dwarsbalkje over de breedte gemaakt, zodat de wandjes recht bleven.

Stap 5: Het dak

Nu stonden de wanden, maar miste het dak nog. Hiervoor heb ik eerst weer een stukje papier geknipt en dit ingekleurd. Daarna heb ik het op de plak-flapjes aan mijn wandjes geplakt en daarna stukjes mos die ik nog had liggen op het papier vastgezet met het lijmpistool.

Stap 6: De omgeving

Toen het dak erop zat, was het huisje klaar. Maar goed, het moest nog ergens in komen te staan. Hiervoor heb ik een mooie vaas van de kringloop gebruikt. Onderin langs de rand heb ik stukjes boomstam gezet. Deze hebben ze op dit moment bij de Action. Ook een lichtsnoertje kon niet ontbreken. Om de hoogte die het batterijblok hiervan innam op te vullen, heb ik wat potgrond er rond gegooid. Daar bovenop kwam een laagje mos en het huisje. Om het helemaal af te maken, kreeg het huisje nog een pad naar de voordeur van kleine steentjes. De bovenkant van de vaas heb ik opgeleukt door er een stuk touw omheen te draaien. Door de stand van de camera is dat wat minder goed te zien, maar al doende leert men.

En toen was dit schattige elfenhuisje van bamboe en mos af! Hieronder nog een foto waarop het pad naar het huisje wat beter te zien is. Ik ben helemaal verliefd op dit schattige huisje!

~~Maaike~~

Categorie├źn: Creatief

Maaike Brouwer

Programmeur en creatieveling. Loopt in zeven sloten tegelijk en leert zo kikkers determineren.

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.