Deze blog is een vervolg op de vorige blog die je hier kunt lezen. Vandaag de tweede activiteit die erop gericht is de kids van mijn collega bezig te houden in deze coronatijd. De puzzel in de vorige blog was gericht op de zoon van 5, dus nu een activiteit gericht op de zoon van 3 jaar. Op die leeftijd begint de fantasie van een kind zich echt te ontwikkelen, dus leek het mij leuk om daar op in te spelen en een vilten “quiet book”of “doeboek” te maken.
Op internet zijn allerlei fantastische ideeën te vinden voor dit soort boekjes, maar zelf iets ontwerpen is wat mij betreft toch altijd leuker. En dus kroop ik achter de computer om een boekje te ontwerpen. Het thema stond al snel vast: het huis van een muis. Muis moest door het hele boek kunnen kruipen, en ergens moest er natuurlijk kaas in het boek voorkomen. Aangezien muis niet kwijt moest kunnen raken, moest hij ergens aan het boek vast komen te zitten. Het totale boek moest ongeveer 20 bij 20 cm groot worden.
De voorkant van het boek is redelijk simpel geworden. Een vakje waar muis in kan worden opgeborgen en de ingang tot het muizenhuis. Muis zit, met een lang stuk elastiek als staart, vast onderin het vakje. Zo kan muis niet kwijt raken, maar kan hij wel door het hele boek meebewegen.
Het boek wordt bij elkaar gehouden door 3 knoopsgaten op elke pagina waar doorheen ik een leuk gevlochten touwtje heb gedaan.
Binnen in het muizenhuis
Als muis naar binnen kruipt, komt hij uit op een pagina met verschillende flapjes.
Achter de flapjes bevinden zich een kat, een appel en een stuk watermeloen. Muis moet dus oppassen, maar kan ook lekker wat eten.
Op de pagina daarnaast bevindt zich het bed van muis. Het bed bestaat uit een stuk vilt dat aan de bovenkant niet vast zit, en een dekentje van katoen. Hierdoor kan muis daadwerkelijk in het bed. Boven het bed zit een spiegeltje, dat op zijn plek wordt gehouden met een stuk knisperfolie. Allerlei sensaties voor zien, horen, voelen en fantasie.
Terug naar buiten
Als muis weer uit bed kruipt en het muizenhuis verlaat, komt hij aan de achterkant in de ‘achtertuin’. De bloemen bestaan uit een vast stuk, en een kleiner bloemetje dat los kan door middel van een knoop. Op deze manier kunnen verschillende combinaties van bloem kleuren gemaakt worden.
Als achterste deel van het boek, kan een stuk kaas niet ontbreken. Muis past door een aantal gaten in de pagina, waardoor het lijkt alsof hij zich hier doorheen heeft gegeten. De ‘knoop’ die hierdoor ontstaat, is goed voor het oplossend vermogen.
Muis zelf is mijn eerste naaldvilt-experiment. Om muis te maken, heb ik een simpele tutorial gevolgd op youtube. Om de staart van muis (het lange elastiek) vast te maken, heb ik een gat in muis geprikt van zijn achterkant tot zijn buik. Daarna heb ik een aantal knopen op het uiteinde van het elastiek gelegd en hier een laagje vilt overheen gezet.
Totale tijd om dit muizenhuis te maken was, inclusief het ontwerpen (wat jij niet meer hoeft te doen, want je kunt de sjablonen hier krijgen) ongeveer 10 uur. De tijd om alles te snijden en in elkaar te zetten was ongeveer 4 a 5 uur.
0 reacties