Dit gave boxkleed met boerderij-thema heb ik gemaakt als kraam cadeau voor een hele goede vriendin. Het begon allemaal met een groot vraagteken: wat geef je als kraam cadeau? Ik had werkelijk geen idee, en binnen 3 weken kregen 2 van mijn beste vriendinnen een kindje! Help! Gelukkig had 1 van hen een wensenlijstje (het cadeautje dat ik voor haar heb gemaakt volgt later), maar deze vriendin had dat niet. Pinterest heeft enorm veel leuke ideeën voor baby-cadeaus en uiteindelijk ben ik uitgekomen bij een leuk speelkleed. Doelen hierbij waren:

  • Verschillende, heldere kleuren
  • Verschillende, simpele activiteiten
  • Verschillende structuren stof

Stap 1 – schetsen

Eerste schetsen

Met een heel aantal ideeën in mijn hoofd, en een nog grotere hoeveelheid vraagtekens, ben ik gaan schetsen en knippen van papier. Ik begon met een vierkant stuk papier, om er vervolgens (heel snugger) een dag later achter te komen dat een box meestal niet vierkant is. Tip: een standaard boxkleed is ongeveer 80×100 centimeter. Dat is iets groter dan de gemiddelde box, om te zorgen dat het kindje volledig op het kleed ligt, en niet eronder kan belanden als het gaat draaien of schuiven.

Alle onderdelen van het boxkleed moesten uiteindelijk iets kunnen, en bij het thema passen. De tractor kreeg bijtring-wielen, de schuur deuren die open en dicht konden, de zon lintjes… Stukje bij beetje ontstond een plan.

Stap 2 – De ondergrond

Ondergrond knippen

Vervolgens ben ik gaan kijken welke stoffen ik nog in huis had. Dat waren vooral restjes, en een hele grote lap witte katoen. Die witte katoen heb ik dus op maat geknipt om als ondergrond voor alles wat erop zou komen te dienen. Aangezien ik geen grote oppervlakken aan tafel heb, moest dat op de vloer. Ik heb een lijn getekend op 100 cm, en een op 80 cm dwars daarop en een stukje buiten deze lijnen geknipt, zodat ik ook nog iets zou hebben om de achterkant van het kleed aan vast te naaien.

Kleur op de ondergrond

Als volgende stap heb ik de de achtergrondkleuren toegevoegd. Groen badstof voor het gras, blauwe jersey voor de rest. Deze lappen heb ik eerst aan elkaar, en vervolgens aan de achtergrond vastgenaaid. De achtergrond rekt niet, waardoor dit stevigheid aan de hele boel gaf.

Stap 3 – Activiteiten knippen en op de ondergrond maken

Schets en knipsel van de luchtballon

Alle activiteiten heb ik los gepland en geknipt. Zoals je hierboven kunt zien, bestonden deze vaak ook nog uit meerdere delen. Bijvoorbeeld hier, heb ik het midden van de luchtballon al geknipt en liggen delen van mijn zelfbedachte ‘patroon’ hier op om te kijken of ze zo zouden passen.

Onderdelen neerleggen en verschuiven

Na het knippen van een paar onderdelen, heb ik die eens op het kleed gelegd om te zien hoe het zou worden als ik ze zo zou vastnaaien. Dit was nog wel heel erg leeg, dus ben ik nog een paar keer een extra activiteit gaan bedenken, knippen, neerleggen en vervangen.

Alle activiteiten los op het kleed

Uiteindelijk was ik tevreden met de vulling. Toen kwam de grootste en lastigste klus nog:

Stap 4 – Alles vastzetten

Uiteindelijk moest alles aan elkaar om het een echt kleed te laten zijn… Dat was het grootste deel van het werk, bleek achteraf!

De schuur met koe

Het lastigste gedeelte was misschien wel deze schuur. De deuren en de koe zijn van vilt. De onderdelen hiervan heb ik grotendeels aan elkaar gemaakt door ze te naaldvilten. Daardoor hoefde ik minder naden te gebruiken. Alsnog was het vastnaaien van de koe een hele uitdaging. Alle onderdelen moesten uiteindelijk wel vastzitten, en een heel kleed door je naaimachine halen en tegelijk goed sturen, is best een kunstje! De kralenlijn moest ook goed vastzitten. Ik moet er niet aan denken dat deze los komen en zo een gezondheidsrisico vormen! Eerst heb ik ze met de hand vastgezet, daarna ben ik er met de naaimachine ook nog heel wat keren overheen gegaan!

Alle andere onderdelen hadden stuk voor stuk hun eigen uitdagingen. Tip als je ook zoiets wilt gaan maken: Denk goed na over de volgorde waarin je dingen vast gaat zetten! Begin in het midden en werk naar de zijkanten, zodat je niet op het laatst alle dingen die al vast zitten nog helemaal tussen je machine door hoeft te halen om iets in het midden vast te zetten. Ik deed het andersom en heb dus heel wat zitten mopperen op mezelf.

Stap 5 – De achterkant eraan naaien

Het eindresultaat

Toen alle onderdelen vast zaten, was het een leuke lap met activiteiten, maar kon er nog geen kindje lekker op liggen. Daarvoor moest er nog een achterkant achter, en vulling tussen. Dit heb ik gedaan door een lap fleece en de lap met activiteiten met de goede kanten tegen elkaar te naaien, een stuk open te laten, alles buitenstebuiten te keren, de vulling (fiberfill van 2mm dik) ertussen te stoppen en de opening met de hand dicht te naaien.

Alles bij elkaar, denk ik dat er zo’n 15 a 20 uur in dit kleed is gaan zitten. De stoffen zijn allemaal restjes van andere projectjes. De bijtringen en het rammeltje in de mand van de luchtballon heb ik gekocht bij Jootjes Haakcadeautjes. Een hele leuke webshop met veel onderdelen voor babyspeelgoed!

De kersverse papa en mama waren heel blij met het boxkleed met boerderij-thema en ik heb weer heel veel geleerd!


1 reactie

Omslagdoek en taggy toys - The Crafty Coder · 7 augustus 2021 op 08:17

[…] de vorige post schreef ik dat ik nog een kraamcadeau had gemaakt. Bij deze dat cadeau! Deze vriendin had wel een […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.